Matmarknader

Matmarknader 2016

Jag lovade ju att kolla upp intressanta matmarknader, det var en dum idé! Nu går jag konstant och dagdrömmer om mat och sötsaker… Tur att jag ska på AW i morgon.

Tyvärr visade det sig att flera högintressanta matmarknader redan hade arrangerats. I Malmö har de till exempel just haft Geraud International Street Market och Malmö matfestival, men det positiva är att Geraud International Street Market kommer turnera runt landet ända in i oktober så det finns många chanser att besöka någon av deras marknader för den som kan tänka sig att resa en bit. Bland annat kommer de besöka Stockholm i juni och Göteborg i augusti. Vill du se hela schemat kan du besöka deras facebooksida på matmarknad.nu.

Som tur är finns det dock en hel del andra marknader att också se fram emot! I Växjö anordnas till exempel Mat2016 i september och då kommer lokala producenter från Småland och andra delar av landet att vara där för att visa upp och sälja sina produkter.

Fler marknader ser du i listan nedan! Den är långt ifrån komplett men du hittar några tips i alla fall.

2-6 juni – Smaka på Stockholm, Stockholm
4 juni – Matologi, Malmö
4-18 juni – Geraud International Street Market, Stockholm
16-21 augusti – Geraud International Street Market, Göteborg
20 augusti – Matologi, Stockholm
22-23 juli – Gränshandelsmarknaden, Tärnaby
20 – 21 augusti – Waldköping matmarknad, Örebro
13 – 17 september – Geraud International Street Market, Umeå
16-17 september – Mat2016, Växjö

Jag tror jag ska försöka ta mig både till Matologi i Stockholm och till matmarknaden i Växjö. Förhoppningsvis kan jag också åka iväg till en Geraud International Street Market i närheten också. Om jag kommer förbi en ska jag definitivt köpa på mig några kilo parmesan! Den brukar vara så otroligt god att den tar slut alldeles för snabbt, så denna gång ska jag köpa på mig lite extra!

Något jag önskar hitta på matmarknaderna är teer. Jag gillar te och det skulle vara kul att hitta lite annorlunda sorter än de jag brukar hitta i den lokala tebutiken. Ett te jag verkligen saknar är det persiska teet som såldes för flera år sen av någon av de stora tetillverkarna. Jag letar och letar efter ett liknande te men hittar inget. Har hört att det ska vara en blandning av earl grey och jasmin, men det gäller ju att blandningen är den rätta för att smaken ska bli samma!

Jag tyckte väldigt mycket om det teet och jag har hört flera andra som också gjorde det så jag förstår inte varför de slutade sälja det. Men jag tycker ofta att det är så. Helt plötsligt försvinner produkter man blivit förtjust i och ersätts med något sämre. Jag kan rabbla upp en rad produkter jag saknar men nöjer mig med två till: tassimos kapsel med chai latte till exempel och creme fraiche smaksatt med fyra peppar från Arla.

Vilka produkter som du gillar har försvunnit från butikshyllorna? Berätta också gärna vad du gillar att handla på matmarknader!